
   2018 Tournament Rules – Babe Ruth 
G22. End of Season Standings: In the event two or more teams end the season with the same number 
of wins and losses, the following (listed in order of importance) shall be used as a tie breaker to 
determine the actual standings:  

1. Winner of the head-to-head meetings during the regular season. If three or more teams are 
tied, total head-to-head record between the tied teams will be tallied.  
2. Runs scored against in the regular season head-to-head meetings  
3. Total runs allowed for the regular season  
4. Coin toss 

 
G23. Tournaments:  There is no ‘Drop-Dead’ time for tournament games. These games have no 
bearing on regular-season standings. First- and second-place teams will receive medals. Limits are as 
follows: 
Babe Ruth 
Double-elimination (once a team loses two games they are out of the tournament). 
No new inning after 1:30 
 
Notes: 
Reporting scores and pitchers: Enter scores in the system like you have been doing all season. 
Entering the pitchers and pitch count. Also bring the pitching record to each game.   
 
Tie-breaker: If the score is tied and the time limit for a new inning has passed (Minors, Majors, Babe 
Ruth) or the regulation number of innings has been reached (Machine Pitch and Peewee), teams will 
employ the International Tie-Breaker. Visiting team puts on second base the player who precedes the 
player who is first to bat in the new inning. (Note: this is not the last recorded out. If a player is out on 
a fielder’s choice at second base to end the inning, it’s the player who hit the ball who will start the 
new inning at second base) The inning starts with one out, and all standard baseball rules apply until 
three outs are recorded. Then home team takes a turn using the same rules. 
 
Warm-up pitches: Limit returning pitchers to 5 warm-up pitches between innings. New pitchers get 8 
warm-up pitches. Limit trips to the mound to 30 seconds. Umpires will be asked to keep a close eye. 
 
Two-out runner for the catcher: Must be employed in the tournament. Both coaches should be on 
the lookout to make sure the time between innings isn’t slowed by catcher’s putting gear on. 

Pitching limits: Pitching limits will remain the same through the tournament. 
 
Age 13-15 – Pitcher shall not deliver more than 95 pitches in the same game or on the same day. Exception: If 
the pitcher reaches the maximum pitch count limit while facing a batter, the pitcher may continue to pitch 
until the batter reaches base safely or is put out. Note: No Pitcher shall appear in a game as a pitcher for more 
than three (3) consecutive days/games regardless of pitch count. 
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Dropped Third Strike (Majors & Babe Ruth) 
When does it matter? 
A dropped third strike only matters when first base is unoccupied OR there are two outs. If there is a 
runner on first base and less than two outs, then a dropped third strike doesn't matter and the batter is 
out. 

What can the batter do? 

Once a batter either looks at strike three or swings and misses at strike three and the ball is either not 
caught or dropped by the catcher, the batter becomes a runner and can attempt to make it to first base 
before either being tagged by the catcher or thrown out at first base. 

What if the pitch bounces? 

99.99% of the time it is not a legal catch and the catcher (even if he fields the bounced pitch cleanly) must 
tag out the runner or throw him out at first base. Rule 6.05 specifies that a batter is out when a third 
strike is legally caught by the catcher and goes on to state that this must occur before the ball hits the 
ground. 

0.01% of the time (and no these are not official calculations) the bounced pitch that is fielded by the 
catcher would be considered a legal catch. This can happen if the hitter swings and fouls off the pitch into 
the catcher's glove after the pitch has bounced. It is considered a legal catch at that point and the batter is 
out. 

What if the runner at first is stealing? 

If there are less than two outs, it doesn't matter. Even on an attempted steal, first base is considered 
occupied and the batter is out. 

What happens when there are two outs? 

When there are two outs the same rule applies with the addition that first base can be occupied. In this 
situation a force play can be created on other bases in addition to either tagging out the batter or 
throwing him out at first. 

Example: Bases loaded, two outs. Catcher drops the third strike. A force play has now been created at all 
bases as all runners must try to advance. Catcher can simply step on home plate for the force at home 
and third out. He doesn't have to make the out on the batter. 

What if a runner crosses the plate before the batter is thrown out at first or tagged? 

The run does not count. Example: Runner on third, two outs. Catcher drops the third strike, while he is 
picking it up and throwing to first, the runner from third crosses home plate. As long as the catcher 
throws out the runner at first, the run doesn't count. The force play at first is the same as if a ground ball 
was hit to another infielder. The run doesn't count. 


